Wohlmuth Gelber Muskateller – Štýrská svěžest v každé kapce. Gelber Muskateller patří mezi nejvýraznější odrůdy v rakouské vinařské oblasti Štýrsko, která je proslulá svými aromatickými a lehce mineralitními bílými víny. Wohlmuth Gelber Muskateller je typickým zástupcem této tradice – suché a svěží víno, které díky svému charakteru perfektně reprezentuje štýrskou eleganci a svěžest. Vůně vína je velmi výrazná s minerálními tóny, doplněná o jemné aroma limetky, ananasu a exotického liči, které přímo vybízejí k osvěžení. V chuti se projevuje temperamentní a šťavnatá struktura s výraznou, přesto vyváženou kyselinkou, která dává vínu lehkost a živost. Doporučení k jídlu Wohlmuth Gelber Muskateller je ideální volbou k lehkým letním pokrmům. Skvěle se hodí k čerstvým mořským plodům, jako jsou krevety nebo mušle, ale také k lehkým salátům s citrusovou zálivkou či grilované zelenině. Výborně doplní i jemné sýry, například kozí nebo čerstvý feta sýr. Díky své svěžesti je také skvělým aperitivem na zahájení každého gurmánského zážitku. Objevte kouzlo štýrských vín s Wohlmuth Gelber Muskateller, které vás osvěží svou lehkostí a aromatickou linkou.
Kategorie: | RAKOUSKO |
---|---|
EAN: | 9008441011211 |
? Objem lahve: | 750 ml |
? Ročník vína: | 2021 |
? Odrůda vína: | Gelber Muskateller / Muškát žlutý / Muscat Blanc à Petits Grains |
? Barva vína: | bílé víno |
? Obsah cukru: | suché / trocken / dry |
? Klasifikace vinic: | Gebietswein |
Zbytkový cukr: | 2,1 g/l |
Apelační systém: | Südsteiermark DAC |
Hodnocení Falstaff: | 91 bodů |
Obsah alkoholu: | 12 % |
Kyseliny: | 6,3 g/l |
Ideální k pití: | do 15 let |
Vinifikace: | nerez tanky |
Teplota pro servis: | 10 °C |
Alergeny: | siřičitany |
Charakter podloží: | břidlice |
Poloha vinic: | Kitzeck im Sausal |
Vinařství: | WEINGUT WOHLMUTH |
Gelber Muskateller je v Rakousku velmi populární odrůda, jedná se o suchá, svěží vína, ideální jako aperitiv a na letní popíjení třeba u bazénu. Buket tohoto muškátu je minerální, stopy limetky, ananasu a liči. Chuť je temperamentí, šťavnatá s výraznou kyselinkou.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Rodina Wohlmuth produkuje svá vína v Kitzecku im Sausal v jižním Štýrsku, nejvýše položeném vinařském městě Rakouska, a to již od roku 1803. Od té doby se jejich práce na vinici příliš nezměnila. Mohutné břidlicové kameny na povrchu země se stále musí rozbíjet kladivy a každý jednotlivý vinný kmen se musí pracně zapracovávat do neúrodné půdy. Základem kvality vín je nesnadná ruční práce, od prořezávání, přes veškeré práce na listech, až po selektivní ruční sklizeň. Využívání přírodních zdrojů je charakterizováno respektem k přírodě, což krom jiného obnáší vyhýbání se používání chemických postřiků. Chybí zde veškeré zavlažování a nejstrmější jednotlivé svahy se stále kosí ručně kosou. Vinice se nacházejí v nadmořské výšce 400 až 600 metrů nad mořem a se sklonem někdy až 90 procent patří k nejstrmějším vinicím v Evropě. Na každém hektaru těchto extrémních lokalit je ročně až 1200 hodin práce, dokud se hotové víno nedostane do sudů. Výraznou břidlicovou mineralitu lze nalézt ve všech vínech vinařství a ukazuje se, jak hluboko je réva zakořeněna v půdě v místní apelaci Kitzeck-Sausal. Některé z nejstarších zmiňovaných jednotlivých vinic v Rakousku byly po generace ve vlastnictví rodiny Wohlmuthů, jako například Ried Edelschuh, který byl zmíněn v katastrální listině již v roce 1322. Tyto historicky významné lokality jsou nákladně udržovány a konzervovány a v některých případech dochází k pracné rekultivaci. Tyto vinice jsou základem jedinečné kvality a produkují vína mimořádného charakteru, která se vyznačují napětím mezi teplem (ilyrské klima, zralé hrozny) a chladem (alpský vliv, neúrodná břidlicová půda, nadmořská výška).
Falstaff Weinguide Österreich 2023/24