Neohodnoceno

WOHLMUTH Sauvignon Blanc KITZECK-SAUSAL

Minerální a dobře strukturovaný Sauvignon se otevírá hlubokým, intenzivním a lehce dubovým buketem, se stopami zralého ovoce, které se mísí s květinovými a křemičitými tóny. Středně plné a temperamentní na patře, dlouhá a jemně slaná dochuť s brilantní kyselinkou.

Můžeme doručit do:
15.10.2024
Skladem (>5 ks)
Kód: 432
Značka: WEINGUT WOHLMUTH
414 Kč / ks 342 Kč bez DPH 55 Kč / 100 ml
Kategorie: RAKOUSKO
? Objem lahve: 750 ml
? Ročník vína: 2020
? Odrůda vína: Sauvignon Blanc
? Barva vína: bílé víno
? Obsah cukru: suché / trocken / dry
? Klasifikace vinic: ORTSWEIN
Zbytkový cukr: 1,1 g/l
Apelační systém: Südsteiermark DAC
Hodnocení Falstaff: 93 bodů
Alkohol: 12,5 %
Kyseliny: 6,5 g/l
Ideální k pití: do 10 let
Vinifikace: 7 měsíců velký dubový sud
Teplota pro servis: 10 °C
Alergeny: siřičitany
Charakter podloží: břidlice
Poloha vinic: Kitzeck im Sausal 400 - 600 m n.m.
Vinařství: WEINGUT WOHLMUTH

Minerální a dobře strukturovaný Sauvignon se otevírá hlubokým, intenzivním a lehce dubovým buketem, se stopami zralého ovoce, které se mísí s květinovými a křemičitými tóny. Středně plné a temperamentní na patře, dlouhá a jemně slaná dochuť s brilantní kyselinkou.

Rodina Wohlmuth produkuje svá vína v Kitzecku im Sausal v jižním Štýrsku, nejvýše položeném vinařském městě Rakouska, a to již od roku 1803. Od té doby se jejich práce na vinici příliš nezměnila. Mohutné břidlicové kameny na povrchu země se stále musí rozbíjet kladivy a každý jednotlivý vinný kmen se musí pracně zapracovávat do neúrodné půdy. Základem kvality vín je nesnadná ruční práce, od prořezávání, přes veškeré práce na listech, až po selektivní ruční sklizeň. Využívání přírodních zdrojů je charakterizováno respektem k přírodě, což krom jiného obnáší vyhýbání se používání chemických postřiků. Chybí zde veškeré zavlažování a nejstrmější jednotlivé svahy se stále kosí ručně kosou. Vinice se nacházejí v nadmořské výšce 400 až 600 metrů nad mořem a se sklonem někdy až 90 procent patří k nejstrmějším vinicím v Evropě. Na každém hektaru těchto extrémních lokalit je ročně až 1200 hodin práce, dokud se hotové víno nedostane do sudů. Výraznou břidlicovou mineralitu lze nalézt ve všech vínech vinařství a ukazuje se, jak hluboko je réva zakořeněna v půdě v místní apelaci Kitzeck-Sausal. Některé z nejstarších zmiňovaných jednotlivých vinic v Rakousku byly po generace ve vlastnictví rodiny Wohlmuthů, jako například Ried Edelschuh, který byl zmíněn v katastrální listině již v roce 1322. Tyto historicky významné lokality jsou nákladně udržovány a konzervovány a v některých případech dochází k pracné rekultivaci. Tyto vinice jsou základem jedinečné kvality a produkují vína mimořádného charakteru, která se vyznačují napětím mezi teplem (ilyrské klima, zralé hrozny) a chladem (alpský vliv, neúrodná břidlicová půda, nadmořská výška).

 Falstaff Weinguide Österreich 2023/24 

 

 

 

Zpět do obchodu