Neohodnoceno

RIED WELLES Sauvignon Blanc

Nezaměnitelný charakter této skvělé polohy je charakteristický štěrkovým slepencem, na kterém hrozny odrůdy Sauvignon Blanc zrají do vyjímečné kvality. Na nose výrazné aroma zralého černého rybízu, lístků bílého sušeného čaje a výrazná mineralita. Tělo je plné a působivé ve spojení s jemnou a bohatou kyselinkou, slaný velmi dlouhý, komplexní závěr, zároveň krémová a kamenitá struktura. Nyní chutné, ale s vynikajícím potenciálem stárnutí. Víno se zráním potenciál 15 let a více.

Můžeme doručit do:
22.4.2024
Skladem (4 ks)
Kód: 750
1 378 Kč / ks 1 139 Kč bez DPH 184 Kč / 100 ml
Kategorie: RAKOUSKO
Objem: 0,75 l
Ročník: 2020
Odrůda: Sauvignon Blanc
Kategorie vína: bílé
Chuťová kategorie: suché víno
Zbytkový cukr: 1,7 g/l
Falstaff hodnocení: 95 bodů
Apelační systém: Südsteiermark DAC
Falstaff hodnocení ročník 2020: 97 bodů
Hodnocení James Suckling: 95 bodů
Alkohol: 13 %
Kyseliny: 1,7 g/l
Ideální k pití: 15 let +
Vinifikace: 24 měsíců velké dubové sudy
Teplota pro servis: 10 -12 °C
Alergeny: siřičitany
Charakter podloží: Alpské slepence
Poloha vinic: Ried Walles
Vinařství: WEINGUT LACKNER-TINNACHER
Ried WELLES Sauvignon Blanc 2020
ZDARMAZDARMA

Původ

Tato vinice je v držení rodiny největší poklad již od roku 1937. Welles je nejvýše položená vinice panství s neúrodným štěrkem slepence alpského původu, který nutí révu kořenit velmi hluboko. Bobule jsou drobné, kořenité a aromatické. Tento náročný svah dává vzniknout vínům s ohromným potenciálem.

Vinifikace

Hrozny byly sklizeny ručně v prvním říjnovém týdnu. Po kontaktní maceraci na slupkách po dobu 18 hodin  byly hrozny šetrně lisovány, šťáva se stáčela přímo do velkých dubových sudů, kde prošla pomalou fermentací na domorodých kvasinkách. Víno školeno v sudech 24 měsíců. Lahvováno v prosinci 2022.

 

 

Vinařství Lackner-Tinnacher se nachází uprostřed vinic na řetězu kopců ve Steinbachu u Gamlitzu. Vinohradnictví se na pozemku provozuje po staletí, čtyři viniční parcely byly podrobně popsány v josefínském katastru již v roce 1787. Dnes vinařství řídí Katharina Tinnacher a jejích 28 hektarů vinic se nachází v ideálních klimatických nadmořských výškách 400 až 500 metrů v nejlepších strmých svazích ve vinařských městech Gamlitz a Kitzeck-Sausal. Středem pozornosti Kathariny jsou vinice, přičemž je o ně pečlivě ekologicky pečováno. Vinná réva se třikrát až čtyřikrát redukuje o výhonky, jenž se pečlivě formují ručně tak, aby bylo dosaženo vysoké zralosti hroznů. Sklizeň obvykle probíhá později a zvláštní pozornost je věnována preciznímu ručnímu sběru v optimálním stadiu zralosti. Standardem je také rychlá doprava hroznů do lisu v neporušeném stavu, pak následuje šetrné lisování. Tradiční a pečlivá vinifikace určuje nadčasovou elegantní linii vinařství s potenciálem vývoje vín na mnoho let. Vína jsou vždy jemně strukturovaná, prostoupená hlubokým ovocem a ovlivněná půdou, klimatem a ročníkem. Všechna vína panství pocházejí z jeho vlastních vinic. Jednotlivé lokality a vinice mají různé půdní podmínky a Katharina Tinnacher chce tyto jemné strukturální rozdíly ve víně ukázat především. Hlavní odrůdou je Sauvignon Blanc, přičemž hrozny pro místní víno Gamlitz Sauvignon Blanc rostou na převážně písčito-štěrkových půdách. Sauvignon Blanc Ried Welles má jako podloží kamenitý, na minerály bohatý štěrkový slepenec a ornici tvoří červené a šedé písky. Vinařství se zaměřuje i na burgundské odrůdy: Pinot Blanc Ried Eckberg a Morillon Ried Eckberg rostou na vápencových opukových půdách, Pinot Blanc Ried Steinbach a Pinot Gris Ried Steinbach se daří na písčitých a štěrkových půdách. Dále se Ryzlink vlašský, Gamlitz Gelber Muskateller a Gelber Muskateller Ried Gamitz vyrábí z vinné révy staré více než padesát let. Začátkem roku 2008 bylo vinařství rozšířeno o vinice v Ried Flamberg v obci St. Nikolai im Sausal. Pět hektarů jižních až jihozápadních svahů nabízí zvláštní terroir charakterizovaný korálovou vápencovou půdou a je vzrušujícím kontrastem k místům ve Steinbachu. Není tedy divu, že právě Flamberg je nyní středem zájmu Kathariny, která se již během studií na University of Natural Resources and Life Sciences zajímala o interakci révy, půdy a klimatu. Od ročníku 2016 jsou všechna vína certifikována jako bio.

Falstaff Weinguide Österreich 2023/24