Podmanivá vůně zralých peckovin, jemné hrušky, citrusové tóny a svěží bylinkové koření. Plné patro, hedvábná textura, oživující kyselost a dlouhý závěr charakterizuje toto výjimečně elegantní a lahodné Chardonnay. Víno nese certifikaci BIO.
Kategorie: | RAKOUSKO |
---|---|
Objem: | 0,75 l |
Ročník: | 2021 |
Odrůda: | Morillon je místní název pro Chardonnay |
Kategorie vína: | bílé |
Chuťová kategorie: | suché víno |
Zbytkový cukr: | 5,4 g/l |
Apelační systém: | Südsteiermark DAC |
Alkohol: | 12,5 % |
Kyseliny: | 6,9 g/l |
Ideální k pití: | do 7 let |
Vinifikace: | 14 měsíců velké dubové sudy |
Teplota pro servis: | 10 -12 °C |
Alergeny: | siřičitany |
Charakter podloží: | Opuka 400-450 m.n.m. |
Poloha vinic: | Ried Eckberg orientace východ |
Vinařství: | WEINGUT LACKNER-TINNACHER |
Podmanivá vůně zralých peckovin, jemné hrušky, citrusové tóny a svěží bylinkové koření. Plné patro, hedvábná textura, oživující kyselost a dlouhý závěr charakterizuje toto výjimečně elegantní a lahodné Chardonnay. Víno nese certifikaci BIO.
Již od roku 1770 je Boutique Weingut Lackner Tinnacher jednou z nejstarších usedlostí v Südsteiermark. Základ nezaměnitelného charakteru vín byl položen ve dvacátých letech minulého století pečlivou propagací vlastních klonů révy vinné se zaměřením na malé, kořenité hrozny dokonale odrážející složení místního podloží. Fritz Tinnacher a Wilma Lackner vstoupili v roce 1978 do manželského svazku a od té doby nese panství spojené jméno Lackner-Tinnacher. Manželé vyznávali vysoce řemeslný, přírodou vedený přístup k pěstování révy. I dnes jsou všechny hrozny získávány z vlastních vinic panství a zůstává zde pevně zakořeněná filozofie, že kvalita vína není diktována primárně ve sklepě, ale vzniká na vinici, individuálně pro každou odrůdu a polohu. Katharina Tinnacher převzala odpovědnost za vinařství v roce 2013. Zaměřila se na čistě organické pěstování a autentickou kolekci vín, vycházející z kořenů a tradice. Ve sklepě probíhá vinifikace v nadčasovém stylu, inspirovaná tradiční vinařskou kulturou. Po pečlivém výběru hroznů je ovoce šetrně lisováno, přičemž pouze část kmene je vinifikována 100% divokým kvasem. V souladu s filozofií vinařství se zde nepoužívají žádné přísady na čeření. Výsledkem jsou vína, která jsou individuální, elegantní a vysoce osobitá, ale i výborně pitelná.