Podmanivá vůně zralých peckovin, jemné hrušky, citrusové tóny a svěží bylinkové koření. Plné patro, hedvábná textura, oživující kyselost a dlouhý závěr charakterizuje toto výjimečně elegantní a lahodné Chardonnay. Víno nese certifikaci BIO.
Kategorie: | RAKOUSKO |
---|---|
? Objem lahve: | 750 ml |
? Ročník vína: | 2021 |
? Odrůda vína: | Morillon / Chardonnay |
? Barva vína: | bílé víno |
? Obsah cukru: | suché / trocken / dry |
Zbytkový cukr: | 5,4 g/l |
Apelační systém: | Südsteiermark DAC |
Obsah alkoholu: | 12,5 % |
Kyseliny: | 6,9 g/l |
Ideální k pití: | do 7 let |
Vinifikace: | 14 měsíců velké dubové sudy |
Teplota pro servis: | 10 -12 °C |
Alergeny: | siřičitany |
Charakter podloží: | Opuka 400-450 m.n.m. |
Poloha vinic: | Ried Eckberg orientace východ |
Vinařství: | WEINGUT LACKNER-TINNACHER |
Podmanivá vůně zralých peckovin, jemné hrušky, citrusové tóny a svěží bylinkové koření. Plné patro, hedvábná textura, oživující kyselost a dlouhý závěr charakterizuje toto výjimečně elegantní a lahodné Chardonnay. Víno nese certifikaci BIO.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Vinařství Lackner-Tinnacher se nachází uprostřed vinic na řetězu kopců ve Steinbachu u Gamlitzu. Vinohradnictví se na pozemku provozuje po staletí, čtyři viniční parcely byly podrobně popsány v josefínském katastru již v roce 1787. Dnes vinařství řídí Katharina Tinnacher a jejích 28 hektarů vinic se nachází v ideálních klimatických nadmořských výškách 400 až 500 metrů v nejlepších strmých svazích ve vinařských městech Gamlitz a Kitzeck-Sausal. Středem pozornosti Kathariny jsou vinice, přičemž je o ně pečlivě ekologicky pečováno. Vinná réva se třikrát až čtyřikrát redukuje o výhonky, jenž se pečlivě formují ručně tak, aby bylo dosaženo vysoké zralosti hroznů. Sklizeň obvykle probíhá později a zvláštní pozornost je věnována preciznímu ručnímu sběru v optimálním stadiu zralosti. Standardem je také rychlá doprava hroznů do lisu v neporušeném stavu, pak následuje šetrné lisování. Tradiční a pečlivá vinifikace určuje nadčasovou elegantní linii vinařství s potenciálem vývoje vín na mnoho let. Vína jsou vždy jemně strukturovaná, prostoupená hlubokým ovocem a ovlivněná půdou, klimatem a ročníkem. Všechna vína panství pocházejí z jeho vlastních vinic. Jednotlivé lokality a vinice mají různé půdní podmínky a Katharina Tinnacher chce tyto jemné strukturální rozdíly ve víně ukázat především. Hlavní odrůdou je Sauvignon Blanc, přičemž hrozny pro místní víno Gamlitz Sauvignon Blanc rostou na převážně písčito-štěrkových půdách. Sauvignon Blanc Ried Welles má jako podloží kamenitý, na minerály bohatý štěrkový slepenec a ornici tvoří červené a šedé písky. Vinařství se zaměřuje i na burgundské odrůdy: Pinot Blanc Ried Eckberg a Morillon Ried Eckberg rostou na vápencových opukových půdách, Pinot Blanc Ried Steinbach a Pinot Gris Ried Steinbach se daří na písčitých a štěrkových půdách. Dále se Ryzlink vlašský, Gamlitz Gelber Muskateller a Gelber Muskateller Ried Gamitz vyrábí z vinné révy staré více než padesát let. Začátkem roku 2008 bylo vinařství rozšířeno o vinice v Ried Flamberg v obci St. Nikolai im Sausal. Pět hektarů jižních až jihozápadních svahů nabízí zvláštní terroir charakterizovaný korálovou vápencovou půdou a je vzrušujícím kontrastem k místům ve Steinbachu. Není tedy divu, že právě Flamberg je nyní středem zájmu Kathariny, která se již během studií na University of Natural Resources and Life Sciences zajímala o interakci révy, půdy a klimatu. Od ročníku 2016 jsou všechna vína certifikována jako bio.
Falstaff Weinguide Österreich 2023/24