Od roku 2020 převzalo toto víno Maximina Grünhausa opět historický termín „Grünhäuser“. Vysoká kvalita starých keřů vinné révy přetrvává a původ vína má svůj jasný charakter. Hrozny nadále pocházejí výhradně z VDP.GROSSE LAGEN Herrenberg a Abtsberg a jsou skvělými ambasadory vín od Maximin Grünhaus. Víno úžasně vyvážené a připravené k pití i jako mladé, ale může zrát i desítky let. Terroir Ryzlinku GRÜNHÄUSER je patrný již ve vůni: čirá, tmavá břidlicová mineralita, bylinné koření a klasické, zralé ovoce ryzlinku. Nechybí ani náznaky máty, drůbeže a zeleného čaje. Na patře ukazuje skus a přilnavost, aniž by ztratila svou jasnost a eleganci. Zelené jablko, zralý slaný citron, kdoule, ale i trochu exotika se zralým ananasem se snoubí s enormně chladivou břidlicovou chutí a slaností. Víno s terroirem, intenzitou a vzrušením. Ideální k mořským rybám a mořským plodům, jako je ceviche, nakládané ančovičky, nebo Pražma v solné krustě.
Kategorie: | Mosel |
---|---|
Objem: | 0,75 l |
Ročník: | 2020 |
Odrůda: | Ryzlink rýnský |
Kategorie vína: | bílé |
Chuťová kategorie: | suché |
Klasifikace vinic: | VDP.ORTSWEIN |
Poloha vinic: | Herrenberg a Abtsberg |
Charakter podloží: | modrá zvětralá břidlice |
Vinifikace: | nerezové tanky |
Obsah alkoholu: | 11,5% |
Kyseliny: | |
Ideální k pití: | do 20 let |
Teplota pro servis: | 10 - 12 °C |
Alergeny: | siřičitany |
Vinařství: | WEINGUT MAXIMIN GRÜNHAUS |
Od roku 2020 převzalo toto víno Maximina Grünhausa opět historický termín „Grünhäuser“. Vysoká kvalita starých keřů vinné révy přetrvává a původ vína má svůj jasný charakter. Hrozny nadále pocházejí výhradně z VDP.GROSSE LAGEN Herrenberg a Abtsberg a jsou skvělými ambasadory vín od Maximin Grünhaus. Víno úžasně vyvážené a připravené k pití i jako mladé, ale může zrát i desítky let. Terroir Ryzlinku GRÜNHÄUSER je patrný již ve vůni: čirá, tmavá břidlicová mineralita, bylinné koření a klasické, zralé ovoce ryzlinku. Nechybí ani náznaky máty, drůbeže a zeleného čaje. Na patře ukazuje skus a přilnavost, aniž by ztratila svou jasnost a eleganci. Zelené jablko, zralý slaný citron, kdoule, ale i trochu exotika se zralým ananasem se snoubí s enormně chladivou břidlicovou chutí a slaností. Víno s terroirem, intenzitou a vzrušením. Ideální k mořským rybám a mořským plodům, jako je ceviche, nakládané ančovičky, nebo Pražma v solné krustě.
Vinařství s více než tisíciletou historií se nachází na levém břehu řeky Ruwer v obci Mertesdorf asi dva kilometry od jejího ústi do Mosely. Od roku 1882 je Maximin Grünhaus ve vlastnictví rodiny von Schubert a dnes panství vede pátá a šestá generace, Dr. Carl von Schubert a jeho nejstarší syn Maximin. Na třech výhradně monopolních viničních tratích Abtsberg, Herrenberg a Bruderberg se sklonem okolo 70% se rodí charakteristická a neopakovatelná vína, která po staletí zrají v typických tisíci litrových sudech Fuder, které vyrábí místní bednář z dubů obklopujících tyto vinice. Díky velmi neúrodné půdě a malým ročním přírůstkům dřeva musí být stáří dubů pro výrobu sudů minimálně 200 let. Vinařství je od roku 2016 členem prestižního spolku VDP a jeho vína vzbuzují obdiv po celém světě hlavně díky nezaměnitelnému terroiru a nekompromisní kvalitě a dále v sobě nesou dědictví tohoto kraje.
Dosud nejdražší sud moselského vína, který byl kdy prodán v aukci, pochází od Maximina Grünhause. Sud vína Herrenberg Trockenbeerenauslese z roku 1921 byl v roce 1923 vydražen v hotelu Walldorf Astoria v New Yorku za 100 000 zlatých marek, což je dodnes nepřekonaná rekordní cena.