Moselský ryzlink klasického charakteru. Hrozny se sklízí ve výjimečných břidlicových lokalitách podél řek Mosel a Ruwer. S ročníkem 2020 prošel obal jemným faceliftem. Na etiketě je nyní ohnivě červený „parní kůň“ z našeho rodového erbu – odkaz na zásluhy předků rodu v hornictví, hutnictví a železničním průmyslu.
Kategorie: | Mosel |
---|---|
Objem: | 0,75 l |
Ročník: | 2021 |
Odrůda: | Ryzlink rýnský |
Kategorie vína: | bílé |
Chuťová kategorie: | feinherb / polosuché |
Klasifikace vinic: | DEUTSCHER QUALITÄTSWEIN |
Poloha vinic: | okolí řek Ruwer & Mosel |
Charakter podloží: | modrá zvětralá břidlice |
Vinifikace: | nerezové tanky |
Obsah alkoholu: | 11,5% |
Kyseliny: | |
Ideální k pití: | do 4 let |
Teplota pro servis: | 10 - 12 °C |
Alergeny: | siřičitany |
Vinařství: | WEINGUT MAXIMIN GRÜNHAUS |
Moselský ryzlink klasického charakteru. Hrozny se sklízí ve výjimečných břidlicových lokalitách podél řek Mosel a Ruwer. S ročníkem 2020 prošel obal jemným faceliftem. Na etiketě je nyní ohnivě červený „parní kůň“ z našeho rodového erbu – odkaz na zásluhy předků rodu v hornictví, hutnictví a železničním průmyslu.
Vinařství s více než tisíciletou historií se nachází na levém břehu řeky Ruwer v obci Mertesdorf asi dva kilometry od jejího ústi do Mosely. Od roku 1882 je Maximin Grünhaus ve vlastnictví rodiny von Schubert a dnes panství vede pátá a šestá generace, Dr. Carl von Schubert a jeho nejstarší syn Maximin. Na třech výhradně monopolních viničních tratích Abtsberg, Herrenberg a Bruderberg se sklonem okolo 70% se rodí charakteristická a neopakovatelná vína, která po staletí zrají v typických tisíci litrových sudech Fuder, které vyrábí místní bednář z dubů obklopujících tyto vinice. Díky velmi neúrodné půdě a malým ročním přírůstkům dřeva musí být stáří dubů pro výrobu sudů minimálně 200 let. Vinařství je od roku 2016 členem prestižního spolku VDP a jeho vína vzbuzují obdiv po celém světě hlavně díky nezaměnitelnému terroiru a nekompromisní kvalitě a dále v sobě nesou dědictví tohoto kraje.
Dosud nejdražší sud moselského vína, který byl kdy prodán v aukci, pochází od Maximina Grünhause. Sud vína Herrenberg Trockenbeerenauslese z roku 1921 byl v roce 1923 vydražen v hotelu Walldorf Astoria v New Yorku za 100 000 zlatých marek, což je dodnes nepřekonaná rekordní cena.