Jasně žlutá barva s mladistvým zeleným třpytem. Ve vůni charakteristický "pepř", jablko, kdoule a náznak broskve. Bohatá textura je dobře vyvážená šťavnatou, ale živou kyselinkou. Víno je velmi elegantní s dlouhým a kulatým závěrem. Klasický příklad Veltlínského zeleného z Weinviertelu.
Kategorie: | Rakouská vína |
---|---|
Objem: | 0,75 l |
Ročník: | 2022 |
Odrůda: | Veltlínské zelené |
Kategorie vína: | bílé |
Chuťová kategorie: | suché víno |
Klasifikace vinic: | WIENVIERTEL DAC |
Zbytkový cukr: | 1 g/l |
Certifikace vín: | BIO / VEGAN |
Alkohol: | 12,5 % |
Kyseliny: | 4,7 g/l |
Archivace: | do 5 let |
Vinifikace: | nerezové tanky |
Teplota pro servis: | 8-10 °C |
Alergeny: | siřičitany |
Charakter podloží: | spraš, písek, šterk |
Vinařství: | WEINGUT WEINRIEDER |
Jasně žlutá barva s mladistvým zeleným třpytem. Ve vůni charakteristický "pepř", jablko, kdoule a náznak broskve. Bohatá textura je dobře vyvážená šťavnatou, ale živou kyselinkou. Víno je velmi elegantní s dlouhým a kulatým závěrem. Klasický příklad Veltlínského zeleného z Weinviertelu.
Rodinné vinařství se nachází v obci Kleinhadersdorf, západně od Poysdofru v dolnorakouské oblasti Weinviertel. Vinařství vede Friedrich Weinrieder se synem Lukasem. Dvě generace nadšeně produkující vína se silou a charakterem. Plně se soustředí na přírodní cykly a jejich ambicí je z přírody dostat to nejlepší. Místní vína disponují výrazným regionálním a místním charakterem a také keři révy vinné až ve věku 65 let. Vinařství Weinrieder se nachází v centru regionu Weinviertel. Jeho poloha je na předních svazích orientovaných na jih a jihozápad, přičemž obhospodařuje 20 hektarů vinic na nejlepších lokalitách Birthal, Bockgärten, Hohenleiten, Kugler a Schneiderberg. Rodinné vinice jsou osázeny výhradně bílými odrůdami Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský, Chardonnay a Rulandské bílé. Vyvážené mikroklima a úrodné spraše a jílovité půdy umožňují vznik vynikajících ročníků. Vinařství má filozofii spočívající v ochraně přírody, včetně ochrany užitečného hmyzu, ozeleněním vinic a také přísným omezením výnosů krátkým řezem. Velmi pozdní sběr, šetrné zpracování, adekvátní využití sklepní technologie a dlouhé ležení na kvasinkách mají zásluhu na produkci vín se silou a charakterem. Fermentace přírodních vín probíhá v ocelových tancích. Vína se vyvážejí celkem do 30 zemí včetně Japonska a USA, kde je najdete v nejlepších restauracích.
Robert Parker The Wine Advocate "Fritz a jeho syn Lukas Rieder pokračují ve fascinující sérii… Vína byla vždy vynikající, ale nyní jsou skvělá a patří k tomu nejlepšímu, co se dnes v této oblasti vyrábí."