Veltlínské zelené, jehož hrozny se ručně sbírají na vyšších polohách až 380 m n.m. z vynikajících vinic v okolí obce Schönberg. Ve vůni najdeme grep, limetku, zelenou hrušku a lehký nádech jehličí. Chuť je velmi svěží, citrusově – minerální s výbornou kyselinkou.
Kategorie: | RAKOUSKO |
---|---|
Objem: | 750 ml |
Ročník vína: | 2023 |
Odrůda: | Veltlínské zelené / Grüner Veltliner |
Kategorie vína: | bílé víno |
Chuťová kategorie: | suché / trocken / dry |
Klasifikace vinic: | KAMPTAL DAC GEBIETSWEIN |
Poloha vinic: | Schönberg, Langenlois, Mittelberg |
Zbytkový cukr: | 2,3 g/l |
Hodnocení A La Carte ročník 2020: | 90 bodů |
Alkohol: | 12,5 % |
Kyseliny: | 5,6 g/l |
Ideální k pití: | do 5 let |
Vinifikace: | nerezové tanky |
Teplota pro servis: | 8-10 °C |
Alergeny: | siřičitany |
Charakter podloží: | spraše, hlína, aluviální půda |
Popis produktu není dostupný
Schönberg am Kamp, který se nachází v údolí na severním konci údolí Kamp, se vyznačuje mikroklimatem s horkými dny a obzvlášť chladnými noci. Zde se vinařství Gerhard Deim zaměřuje na silné stránky regionu: Veltlínské zelené a Ryzlink rýnský. Základ vinařství je položen mezigenerační spoluprací as tím spojenou kombinací osvědčených metod a mladické ochoty experimentovat. Staré a mladé spojuje snaha o nekompromisně vysokou kvalitu, která začíná pěstováním a péčí o každou jednotlivou révu, a to jak o viniční a rezervní vína, tak i o vína místní a regionální. Místní vína Schönberger se vyznačují svěžestí, elegancí a vysokou mírou pitelnosti. Odrážejí širokou škálu půdních formací a mikroklima charakterizované polohou místa. V Ried Irbling roste Ryzlink rýnský na úpatí waldviertelské rulové břidlice, Grüner Veltliner am Kalvarienberg stojí na zvětralé půdě ze silikátové horniny s tenkou vrstvou vyplavené sprašové hlíny a v Ried Bernthal vinná réva. metr silné sprašovo-jílovité terasy. Některá vína Rieden zrají v 500 litrových sudech až do příští sklizně – ideální velikost, která zaručuje vyvážený poměr mezi přirozeným přívodem kyslíku a zároveň nepříliš velkým vlivem dřeva. Díky velikosti sudů lze mnoho malých teras a pozemků ve vinicích rok co rok vinifikovat samostatně a optimálně tak podporovat jejich rozvoj až do lahvování.