Vína z Henkenbergu jsou vždy velmi vyvážená a harmonická. Vykazují výborný poměr kyseliny, taninu a extraktu. Navíc mají spoustu ovocných a kořenitých chutí. Tato rozmanitost vůní také představuje rozmanitost půdy na Henkenbergu. V ročníku 2021 byla produkována harmonizovaná vína zaměřená na ovoce. Ročník, který přináší radost v mládí a stále má velký potenciál zrání. Označení Henkenberg se rozprostírá na exponovaném hřebeni mezi Oberrotweil a Burkheim směrem na západ. Půdu tvoří převážně zvětralé vulkanické horniny a místy spraš. Hrubé složení podloží z různých vrstev nabízí ideální půdu pro pěstování vinné révy s hlubokými kořeny. Henkenberg má jižní a jihozápadní expozici. Je pojmenován podle místa, kde byla ve středověku postavena šibenice. Hrozny jsou 100% ručně sbírané. Po pečlivém vytřídění hroznů rmut zahájí proces otevřeného kvašení se svými přirozenými kvasinkami a některými stonky (částečně celé hrozny) při teplotách mezi 25º a 33º C po dobu asi 14 dnů. Během tohoto procesu se ze slupek uvolňují třísloviny a barva. Jakmile fermentace skončí, jsou lisovány a plněny do dubových sudů ve stylu burgundy (1/3 nových sudů). Dřevo pro tyto sudy se získává z vlastních stromů vinařství v Kaiserstuhlu a odesílá se ke zpracování do vybraných tonnelerií v Burgundsku. Po zrání v novém dubu v průměru 12 měsíců je víno lahvováno bez filtrace. Může tedy dojít k určitému zákalu, který však zvyšuje komplexnost vína a potenciál zrání. Doporučené párování například s těmito zvěřinovými pokrmy : Srnčí pečeně s džusem z lanýžů a šalotky, tuřín a smažené brambory Ragú z bažanta, dušené v Pinot noir s kořeněnými rajčaty a rizotem
Kategorie: | NĚMECKO |
---|---|
EAN: | 4041197103507 |
? Objem lahve: | 750 ml |
? Ročník vína: | 2021 |
? Odrůda vína: | Rulandské modré / Spätburgunder / Pinot Noir |
? Barva vína: | červené víno |
? Obsah cukru: | suché / trocken / dry |
? Klasifikace vinic: | VDP GROSSES GEWÄCHS |
Zbytkový cukr: | 0,1 g/l |
Falstaff hodnocení ročník 2018: | 96 bodů |
Falstaff hodnocení ročník 2019: | 95 bodů |
Poloha vinic: | Henkenberg |
Charakter podloží: | sopečné půdy se spraší |
Vinifikace: | 12 měsíců dubové sudy 228l |
Obsah alkoholu: | 13,5 % |
Kyseliny: | 5,5 g/l |
Ideální k pití: | do 20 let |
Teplota pro servis: | 16 °C doporučujeme dekantovat |
Alergeny: | siřičitany |
Vinařství: | WEINGUT SALWEY |
Vína z Henkenbergu jsou vždy velmi vyvážená a harmonická. Vykazují výborný poměr kyseliny, taninu a extraktu. Navíc mají spoustu ovocných a kořenitých chutí. Tato rozmanitost vůní také představuje rozmanitost půdy na Henkenbergu. V ročníku 2021 byla produkována harmonizovaná vína zaměřená na ovoce. Ročník, který přináší radost v mládí a stále má velký potenciál zrání. Označení Henkenberg se rozprostírá na exponovaném hřebeni mezi Oberrotweil a Burkheim směrem na západ. Půdu tvoří převážně zvětralé vulkanické horniny a místy spraš. Hrubé složení podloží z různých vrstev nabízí ideální půdu pro pěstování vinné révy s hlubokými kořeny. Henkenberg má jižní a jihozápadní expozici. Je pojmenován podle místa, kde byla ve středověku postavena šibenice. Hrozny jsou 100% ručně sbírané. Po pečlivém vytřídění hroznů rmut zahájí proces otevřeného kvašení se svými přirozenými kvasinkami a některými stonky (částečně celé hrozny) při teplotách mezi 25º a 33º C po dobu asi 14 dnů. Během tohoto procesu se ze slupek uvolňují třísloviny a barva. Jakmile fermentace skončí, jsou lisovány a plněny do dubových sudů ve stylu burgundy (1/3 nových sudů). Dřevo pro tyto sudy se získává z vlastních stromů vinařství v Kaiserstuhlu a odesílá se ke zpracování do vybraných tonnelerií v Burgundsku. Po zrání v novém dubu v průměru 12 měsíců je víno lahvováno bez filtrace. Může tedy dojít k určitému zákalu, který však zvyšuje komplexnost vína a potenciál zrání. Doporučené párování například s těmito zvěřinovými pokrmy : Srnčí pečeně s džusem z lanýžů a šalotky, tuřín a smažené brambory Ragú z bažanta, dušené v Pinot noir s kořeněnými rajčaty a rizotem
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Rodinné vinařství SALWEY se nachází na jihozápadě Německa ve vinařské oblasti Baden. Nejslunnější oblast země známá produkcí suchých bílých a červených vín v srdci takzvaného Kaiserstuhlu, vyhaslého vulkanického pásu. Kořeny tohoto rodinného vinařství sahají až do 18. století, přičemž pod názvem Salwey už vinařství funguje po třetí generaci. V současnosti vede vinařství Konrad Salwey, nejstarší syn Wolf-Dietricha a nadále pokračuje v rodinné tradici a dále objevuje i své vlastní cesty. Po studiu na různých německých vinařských usedlostech, mimo jiné Hans Wirsching a Müller-Catoir, dokončil svá enologická studia na univerzitě v Geisenheimu.V roce 2002 se Konrad vrátil do rodinného podniku v Oberrotweilu. Od roku 2011 Konrad řídí vinařství a utváří jeho strategické směřování a víno. Konrád je známý tím, že objevuje nové způsoby vinifikace a vždy zdokonaluje Salweyho čistý styl vína. Rulandské šedé / Pinot Gris a Rulandské modré / Pinot Noir jsou dnes vlajkovou lodí vinařství Salwey.
Falstaff Weinguide Deutschland 2024