Od roku 2020 převzalo VDP.ORTSWEIN Maximina Grünhausa opět historický termín „Grünhäuser“. Vysoká kvalita staré vinné révy přetrvává a s ní tak typický charakter. Hrozny nadále pocházejí výhradně z VDP.GROSSE LAGEN Herrenberg a Abtsberg a jsou skvělými ambasadory od Maximin Grünhaus. Už jako mladé úžasně vyvážené a připravené k pití, ale má potenciál k zrání i desítky let. Po zrání v malých sudech se parcely, které jsou ještě jednotlivě vinifikovány, míchají do našich místních vín. V tomto případě byl během kvašení patrný zejména jediný sud s číslem 21. Nos vykazuje jasnou mineralitu a řídkost. Dojem vlhké pecky a kůry citronu a limetky se snoubí s vůní zeleného angreštu. Na patře pak intenzivní chuť citrusových plodů, zejména slaného citronu a limetky. Přidá se trochu assamského čaje a eukalyptu. Toto víno boduje svou strohostí, mineralitou a intenzitou. Ideální příloha k mořským rybám a mořským plodům: ústřice s citronem, tatarák z korýšů s kaviárem nebo mušle v omáčce z bílého vína.
Kategorie: | Mosel |
---|---|
Objem: | 0,75 l |
Ročník: | 2020 |
Odrůda: | Ryzlink rýnský |
Kategorie vína: | bílé |
Chuťová kategorie: | suché |
Klasifikace vinic: | VDP.ORTSWEIN |
Poloha vinic: | Herrenberg a Abtsberg |
Charakter podloží: | modrá zvětralá břidlice |
Vinifikace: | nerezové tanky |
Obsah alkoholu: | 12 % |
Kyseliny: | |
Ideální k pití: | do 20 let |
Teplota pro servis: | 10 - 12 °C |
Alergeny: | siřičitany |
Vinařství: | WEINGUT MAXIMIN GRÜNHAUS |
Od roku 2020 převzalo VDP.ORTSWEIN Maximina Grünhausa opět historický termín „Grünhäuser“. Vysoká kvalita staré vinné révy přetrvává a s ní tak typický charakter. Hrozny nadále pocházejí výhradně z VDP.GROSSE LAGEN Herrenberg a Abtsberg a jsou skvělými ambasadory od Maximin Grünhaus. Už jako mladé úžasně vyvážené a připravené k pití, ale má potenciál k zrání i desítky let. Po zrání v malých sudech se parcely, které jsou ještě jednotlivě vinifikovány, míchají do našich místních vín. V tomto případě byl během kvašení patrný zejména jediný sud s číslem 21. Nos vykazuje jasnou mineralitu a řídkost. Dojem vlhké pecky a kůry citronu a limetky se snoubí s vůní zeleného angreštu. Na patře pak intenzivní chuť citrusových plodů, zejména slaného citronu a limetky. Přidá se trochu assamského čaje a eukalyptu. Toto víno boduje svou strohostí, mineralitou a intenzitou. Ideální příloha k mořským rybám a mořským plodům: ústřice s citronem, tatarák z korýšů s kaviárem nebo mušle v omáčce z bílého vína.
Vinařství s více než tisíciletou historií se nachází na levém břehu řeky Ruwer v obci Mertesdorf asi dva kilometry od jejího ústi do Mosely. Od roku 1882 je Maximin Grünhaus ve vlastnictví rodiny von Schubert a dnes panství vede pátá a šestá generace, Dr. Carl von Schubert a jeho nejstarší syn Maximin. Na třech výhradně monopolních viničních tratích Abtsberg, Herrenberg a Bruderberg se sklonem okolo 70% se rodí charakteristická a neopakovatelná vína, která po staletí zrají v typických tisíci litrových sudech Fuder, které vyrábí místní bednář z dubů obklopujících tyto vinice. Díky velmi neúrodné půdě a malým ročním přírůstkům dřeva musí být stáří dubů pro výrobu sudů minimálně 200 let. Vinařství je od roku 2016 členem prestižního spolku VDP a jeho vína vzbuzují obdiv po celém světě hlavně díky nezaměnitelnému terroiru a nekompromisní kvalitě a dále v sobě nesou dědictví tohoto kraje.
Dosud nejdražší sud moselského vína, který byl kdy prodán v aukci, pochází od Maximina Grünhause. Sud vína Herrenberg Trockenbeerenauslese z roku 1921 byl v roce 1923 vydražen v hotelu Walldorf Astoria v New Yorku za 100 000 zlatých marek, což je dodnes nepřekonaná rekordní cena.